Jdi na obsah Jdi na menu
 


A tým: 5. kolo (15/16): Sokol Hroznová Lhota - Sokol Hlohovec 5:2 (4:0)

Sokol Hroznová Lhota - Sokol Hlohovec 5:2 (4:0)

Branky: 4. + 42. Lipčík Petr , 20. Falešník, 25. + 90. Bíla (1x PK) - 53. Trpišovský Michal (PK), 68. Koryčánek

ŽK: Vařecha, Lipčík P. - Trpišovský M., Málek T., Garčic J., Valachovič, Trpišovský J., Drozd

ČK: 50. Smetka - 85. Málek Tomáš

Diváci: 150

Chladné a větrné počasí v kombinaci se souběžně hraným zápasem sousedních Kozojídek, který měl atypicky výkop rovněž v 16:30 hod, způsobily odliv diváků ze stadionu na Zelničkách, ale i těch cirka 150 prokřehlých, kteří si cestu na fotbal našli, určitě nelitovali.

Utkání se hrálo od první minuty ve svižném tempu a domácí útočná mašinerie od samého začátku produkovala líbivý, kombinační fotbal plný pohybu a nápaditých přihrávek. Velkým plusem bylo především vysunutí Petra Lipčíka z tradiční pozice stopera na hrot útoku. Jeho místo v obraně skvěle zaujal nestárnoucí Lubomír Vařecha, který ve svých 36 letech ukázal, že neztratil nic ze své obvyklé říznosti a důrazu, k nim pak přidal rovněž rychlost a herní přehled.

Začátek utkání připomínal to první domácí s Tvrdonicemi. Hosté se pouze bránili velkému náporu hráčů v modrých dresech, rozdíl byl však tentokrát v produktivitě domácích. Ti se ujali vedení už ve 4. minutě, kdy dostal kolmou přihrávku do běhu Falešník, servíroval pod sebe na volného Petra Lipčíka a ten z bezprostřední blízkosti zamířil přesně k tyči, 1-0.

Za čtyři minuty zatáhl míč naopak po levé straně další rychlík Lukáš Jegla, rovněž našel ve vápně Petra Lipčíka, který dal pod sebe na Bílu, ten však z výborné pozice zamířil pouze vysoko nad. Hosté nestíhali a když rozkmital Jegla znovu své nohy po levém křídle, řešil to záložník hostí už raději faulem, z něhož si však domácí mladík odnesl koňara, kvůli kterému musel ve 31. minutě ze hřiště.

Do té doby se však ještě dvakrát měnilo skóre. Nejdřív dostal Falešník další lahůdkovou kolmici za obranný val hostí a svůj postup na bránu zakončil křížnou přízemní střelou na zadní tyč, 2-0.

Za dalších pět minut už to bylo o tři, když Matyáš znovu vypustil do úniku kolmicí Falešníka, ten byl tentokrát sražen ve vápně a nařízenou penaltu zkušeně proměnil Ondřej Bíla, 3-0.

Domácí hráli v pohodě a s chutí se pouštěli do dalších útočných akcí. Ve 33. vyslal Bíla krásnou táhlou střelu, kterou však Orlický konečky prstů dokázal vychýlit ze správného směru. Za tři minuty hosté ztratili míč, domácí šli v přečíslení 5 na 2, Matyáš dal nezištně ve vápně míč volnému Falešníkovi, ten tváří v tvář Orlickému poslal míč zbrkle vysoko nad.

Tři minuty před poločasem už však znovu udeřilo. Další kolmou přihrávku mezi hostující obránce převzal tentokráte Petr Lipčík a Orlického pokořil tvrdou ranou pod břevno, od kterého se míč odrazil do sítě, 4-0.

Poločas snů tedy zajistil domácím hráčům luxusní náskok. Ti bohužel nastoupili do druhé půle až v příliš velké letargii. Rázný obrat v zápase nastartovala naivní malá domů Petra Lagy, kterou vystihl Buriánek, jehož při samostatném úniku srazil ve vápně domácí gólman Smetka, za což uviděl červenou kartu a navíc se kopal pokutový kop. Kapitán hostí Michal Trpišovský poslal náhrádního branaře Juráska na opačnou stranu a bylo to 4-1.

Domácí očividně znervózněli, z jejich kopaček se vytratila lehkost a dostali se pod tlak. Za tři minuty dostal ve vápně centr Jakub Trpišovský, ale z úhlu střílel pouze vysoko nad. Domácí nebyli sto podržet balon, zato hosté vycítili šanci a začali se tlačit do útoku. To ovšem znamenalo otevřená okýnka v jejich obraně. V 65. mohla jednoho z nich využít dvojice Bíla - Petr Lipčík. První jmenovaný si se svým spoluhráčem narazil míč a zjevil se sám před Orlickým, ale svoji technickou střelou z levé strany pouze těsně minul vzdálenější tyč.

To hosté byli efektivnější. Po rohovém kopu v 68. dopravil míč do sítě Koryčánek a vzhledem k tomu, že hlavní sudí Holešovský nechal bez povšimnutí faul na Juráska v malém vápně, díky kterému nebyl sto zabránit míči v cestě do sítě, bylo to rázem už jen 4-2.

Bylo jasné, že další gól může rozhodnout. Pokud by jej vstřelili hosté, byli by na dosah bodům, pokud by přidali domácí pátou branku, bylo by definitivně po zápase. A právě domácí Petr Lipčík měl na kopačce pátý gól a svůj hattrick. Poté co si s bratrem Lukášem vyměnil míč na vápně, zkusil štěstí levou nohou, ale z dobré pozice minul.

Hosté sahali po snížení za čtyři minuty, když po obrovském závaru ve vápně několikrát stříleli z pár metrů, všechny tyto pokusy však obětaví domácí hráči dokázali zablokovat. To bylo ze strany Hlohovce vše. V 85. minutě totiž zasáhl Tomáš Málek vysokou nohou do hlavy Petra Lipčíka a viděl okamžitě červenou kartu. Nutno podotknout, že to bylo jedno, protože již měl kartu žlutou, tudíž by se poroučel ze hřiště tak či onak. Domácí se uklidnili a uzavřeli skóre v 90. minutě. Po rozborce hostující obrany dostal míč na penaltu Bíla, dokonce nechal Orlického zaběhnout zpět do brány, aby mu stejně nedal šanci zasáhnout po umístěné střele do levé šibenice, 5-2.

Poslední šanci měl na kopačce mladý Marek Jagoš, který se ocitl po Podrazilově pobídce sám před Orlickým, míč mu však poslal pouze do náruče. Hráči Hroznové Lhotě tak dokázali poprvé v sezoně naplno bodovat a příští týden je čekal El clásico, tedy zápas v sousedním Kněždubu. Začíná se již v 16 hodin!

Sokol Hroznová Lhota:

Smetka - Matyáš, Schwarzbier, Laga (c), Vařecha - Jegla (31. Jagoš M.), Lipčík L., Bíla, Pravda (45. Podrazil) - Falešník (52. Jurásek), Lipčík P. (90. Jagoš J.)

Sokol Hlohovec:

Orlický - Pixa (68. Garčic Z., Garčic J. (48. Málek R.), Málek T., Michalčík (48. Lakatos) - Trpišovský M. (c), Koryčánek, Valachovič, Drozd - Trpišovský J., Buriánek

Ostatní zápasy 5. kola:

Hovorany - Krumvíř 0:1 (0:0)

Podivín - Milotice 5:0 (4:0)

Křepice - Nikolčice 1:3 (0:2)

Tvrdonice - Lovčice 1:4 (0:3)

Žarošice - Kněždub 3:3 (3:2)

Velká nad Veličkou - Vacenovice 2:0 (1:0)

Autor: PS